Genium knieprothese : baanbrekend

Genium knieprothese van de firma Otto Bock is een baanbrekend bionisch knieprothese systeem vanwege het feit dat deze de natuurlijke loopbeweging van de mens zo goed als natuurgetrouw nabootst. Dit is uniek en leidt tot een enorme vrijheid in het dagelijks leven en daarbuiten voor de gebuiker van deze knieprothese.

Genium : resultaat van jarenlang onderzoek

De Genium knieprothese is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling en het samenbrengen van alle waardevolle ervaringen van de dragers van beenprothesen.  Door het gebruik van de nieuwste computer-, sensor- en regeltechniek overtreft de functionaliteit van de Genium de tot nu toe bestaande knieprothesen in hoge mate. Hieronder treft u een aantal belangrijke innovaties die samengebracht zijn in het Genium prothesesysteem:

Genium : natuurlijk staan

Terwijl kniesystemen met beperkte inbuiging (bijvoorbeeld 3R60) en onbeperkte inbuiging (C-Leg) de gebruiker in vele situaties voordelen bieden, kan de Genium knieprothese onderscheiden wanneer een dynamische of statische toestand nodig is of wel wanneer de knie moet worden gebogen of wanneer hij in rust moet worden belast. Het kniescharnier benut hierbij de voordelen van beide systemen. Dit maakt een natuurlijke verdeling van het lichaamsgewicht en een uitgebalanceerde belasting mogelijk ongeacht of de prothesedrager staande een activiteit verricht of gewoon stilstaat zelfs op hellende of ongelijke ondergrond.

Genium : buiging

Het scharnier van de Genium knieprothese is net als bij een natuurlijk been al voorgebogen. De elektronische aansturing zorgt hiervoor op het moment dat de hiel de grond raakt. Hierdoor maakt de prothesevoet sneller volledig contact met de ondergrond. Dit scheelt de drager een hoop inspanning. Staat de prothesevoet volledig op de grond dan wordt de kniebuiging van het kniescharnier op een intelligente manier aangestuurd. U kunt hierdoor veilig op allerhande terreinen lopen zonder dat u extra aandacht hoeft te besteden aan uw prothese. Door de buiging wordt de schok bij het neerzetten van de voet gedempt zodat er minder compenserende bewegingen nodig zijn.

Genium : stabiliteit

De geavanceerde techniek maakt het mogelijk dat de Genium bewegingen in iedere situatie interpreteert : zes verschillende parameters worden tegelijkertijd geregistreerd om het ideale moment te bepalen waarop de standfase overgaat in de zwaaifase. Ook dit leidt tot veel meer veiligheid voor de gebruiker. Acheruit lopen wordt daardoor bijvoorbeeld veel gemakkelijker. De slingerbeweging die de Genium knieprothese tijdens de zwaaifase maakt is vergelijkbaar met een natuurlijk been dat ook een 65 graden buiging genereert, onafhankelijk van de snelheid van lopen. Door de grotere bodemvrijheid wordt het risico op struikelen en valpartijen aanzienlijk gereduceerd. Zelfs op hellingen is er genoeg ruimte tussen grond en voet. Lange of korte stappen, snel of langzaam voortbewegen, dikte en soepelheid van schoeisel en kleding…. het Genium kniesysteem past zich daarop aan.

Genium : traplopen en andere hindernissen

De Genium knieprothese is voorzien van een trap- en hindernisfunctie die het mogelijk maakt om bijna zonder compensatiebewegingen alternerend trap te lopen. Ook stoepranden, hindernissen in en om het huis en andere mogelijke letterlijke struikelblokken in het dagelijks leven worden hiermee verholpen.

Genium : aansturing

Naast een afstandsbediening is het ook mogelijk om met de nieuwe Cockpit-app (Android) het Genium kniescharnier op een eenvoudige manier aan te sturen en functies als zitten te (de)activeren. Ook geeft de app informatie over de accustatus van de Genium. Daarnaast is de accucapaciteit van de Genium gemiddeld vijf dagen en kunt u het systeem in een energiebesparende stand zetten op het moment dat de functies van de Genium niet nodig zijn zoals langdurig zitten of als de prothese is verwijderd om te slapen.

Genium : wanneer vergoed ?

Sinds in 2006 het nieuwe zorgstelsel van kracht is geworden is iedere Nederlander verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Op basis van uw verzekering komt u al dan niet voor vergoeding van verschillende hulpmiddelen in aanmerking. Om er zeker van te zijn of de voor u voorgeschreven voorziening vergoed zal worden en wat uw eventuele eigen bijdrage dan wel eigen risico is, verwijzen we u naar de polisvoorwaarden van uw verzekering. Op de website https://www.pricewise.nl/zorgverzekering/zorgverzekering-vergelijken/ kunt u terecht voor een actueel overzicht van alle zorgverzekeraars,  hun polissen en de voorwaarden. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Genium : Loopoefeningen voor thuis en bij de Fysio!

Wilt u optiemaal gebruik maken van uw Genium dan adviseren wij u zeker om de volgende training filmpjes goed door te nemen en te oefenen.
Klik hier voor de training filmpjes!