Korset

Korset rug : wat is dat precies?

Korset rug  is een orthese of wel orthopedisch ondersteunend hulpmiddel gemaakt ten behoeve van de rug en zorgt ervoor dat dit gebied daar waar nodig gestabiliseerd, gefixeerd, gecorrigeerd dan wel ontlast wordt. Bovendien worden de spieren door het rugkorset ondersteund en  zorgt de voorziening voor vermindering van (pijn)klachten en het verbeteren van de algehele mobiliteit van de gebruiker. Het korset rug wordt over de eerste laag kleding gedragen.

Korset rug : wanneer nodig ?

Korset rug wordt onder meer voorgeschreven wanneer er sprake is van (pijn)klachten als gevolg van meerdere vormen van lage rugpijn in de onderste vijf lumbale lendewervels (lumbalgie). Dit kan worden veroorzaakt door spieren, banden, een aandoening aan het facetgewricht of aan de tussenwervelschijven (discusaandoeningen zoals bij een hernia). Degeneratie van de lendenwervelkolom door artrose kan ook lage rugpijn veroorzaken. Ook kan het zijn dat de verbinding tussen twee wervels is verslapt: op basis van spondylolyse verschuiven de wervels dan ten opzichte van elkaar. Ook het facetsysndroom waarbij de beweegbare gewrichtjes van de wervelkolom zijn aangedaan die de wervels met elkaar verbinden, kan verlicht worden door het dragen van een korset. Osteoporose of wel botontkalking is ook een aandoening waar een rugkorset een uitstekende ondersteuning biedt. Ook bij vergroeiingen van de wervels (scoliose) biedt een korset verlichting. Korsetten worden ook postoperatief ingezet na een ingreeep aan de wervelkolom.

Korset rug : welke soorten ?

Het korset voor de rug kan op meerderere  manieren uitgevoerd worden: van maatwerk tot hoogwaardige confectie. Voor een maatwerk korset wordt er eerst een gipsafdruk of maat genomen met behulp van een meetlint. Vervolgens worden er al dan niet speciale voorzieningen aangebracht zoals een stomavoorzieningen of een breuk- of littekenband of baleinen. Wij leveren ook hoogwaardige confectiekorsetten die door onze orthopedisch instrumentmakers waar nodig op uw lichaam nader wordt aangepast. De korsetten van Kamer Orthopedie zijn van hoogwaardige materialen die lang meegaan en prettig aanvoelen zoals katoen, kunststof of leder en kenmerken zich door gebruiksvriendelijkheid en een comfortabele pasvorm. We maken ook regelmatig kunststof zwemkorsetten. (zie de foto’s hiernaast)

Korset rug : wanneer vergoed ?

Sinds in 2006 het nieuwe zorgstelsel van kracht is geworden is iedere Nederlander verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Op basis van uw verzekering komt u al dan niet voor vergoeding van verschillende hulpmiddelen in aanmerking. Om er zeker van te zijn of de voor u voorgeschreven voorziening vergoed zal worden en wat uw eventuele eigen bijdrage dan wel eigen risico is, verwijzen we u naar de polisvoorwaarden van uw verzekering. Op de website http://www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering kunt u terecht voor een actueel overzicht van alle zorgverzekeraars,  hun polissen en de voorwaarden. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Korset rug : samengevat

Kortom, een rugkorset van Kamer Orthopedie is een orthese bij uitstek die in uiteenlopende uitvoeringen kan worden vervaardigd. Voor welke uitvoering voor het korset rug wordt gekozen is uiteraard afhankelijk van de gebruiker en zijn of haar medische indicatie in combinatie met het beoogde doel van het gebruik van het korset. Kamer Orthopedie wendt graag al haar expertise aan om in samenspraak met uw medisch behandelaar tot de beste orthopedische voorziening te komen voor u. Heeft u een verwijzing van uw medisch behandelaar, dan zien wij u graag voor een eerste afspraak.