Mckie spalk

Mckie spalk is een duimorthese of duimspalk van de firma Mckie Splints die in Amerika  in 1996 door ergotherapeute Ann McKie is ontwikkeld op aandringen van therapeuten en hun patiënten op zoek naar een geschikte orthopedische ondersteuning van de duim en het omliggende gebied. McKie duimspalk zet en houdt de duim in de juiste positie. Daarnaast krijgt de duim een betere positie ten opzichte van de vingers ten behoeve van fijne handgrepen als pincet – en laterale greep en bovendien zorgt de duimspalk voor ontspanning in de hand. Ook zorgt de spalk voor een evenwichtige spierontwikkeling in het betreffende gebied. Kamer Orthopedie is al jaren importeur van McKie Splints.

McKie spalk : de techniek

McKie spalk is gemaakt van slechts 1,5 mm dik neopreen. Dit materiaal is vormvast en minder gevoelig voor slijtage waardoor het een relatief lange levensduur heeft. Dit wordt tevens versterkt doordat de naden van de spalk niet gelijmd maar gestikt zijn zodat de afwerking steviger is. De spalk is zo uitgevoerd dat de handpalm minimaal bedekt is. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruimte over is om de hand te bewegen en de tastzin. Overcompensatie wordt hiermee ook voorkomen.Dit maakt de McKie spalk prettiger in gebruik en koeler dan vele andere spalken. Overigens raden wij u aan om de spalk twee keer per week te reinigen met een fijnwasmiddel omdat huidvetten de levensduur van de spalk aanzienlijk kunnen verkorten. Heeft u dermatitis, open of geïnfecteerde wonden of bepaalde allergieën (neopreen bevat géén latex), dan wordt neopreen afgeraden. Een duimbrace is daarnaast niet geschikt voor mensen die problemen hebben met de bloedsomloop. De spalken zijn er in vele kleuren, dit is voor kinderen een grote pre.

McKie spalk : wanneer nodig ?

McKie spalk of duimorthese biedt ondersteuning aan de duim bij vele aandoeningen waaronder cerebrale parese, CVA of beroerte, plexus brachialis letsel en overige orthopedische en reumatologische afwijkingen. De McKie spalk wordt veelal overdag gedurende gemiddeld acht uren achtereenvolgens gedragen wanneer de hand belast wordt. Het exacte gebruik wordt in samenspraak met de medisch behandelaar afgestemd.De McKie orthese kan gebruikt worden voor baby’s vanaf een leeftijd van drie maanden, waardoor deze een zeer positieve invloed heeft op een normale ontwikkeling van de handfunctie. Uiteraard wordt de orthese ook naar tevredenheid gebruikt door oudere kinderen, mits ze maar in de aangegeven maatvoering passen.

McKie spalk :  wanneer vergoed ?

Sinds in 2006 het nieuwe zorgstelsel van kracht is geworden is iedere Nederlander verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Op basis van uw verzekering komt u al dan niet voor vergoeding van verschillende hulpmiddelen in aanmerking. Om er zeker van te zijn of de voor u voorgeschreven voorziening vergoed zal worden en wat uw eventuele eigen bijdrage dan wel eigen risico is, verwijzen we u naar de polisvoorwaarden van uw verzekering. Op de website https://www.pricewise.nl/zorgverzekering/zorgverzekering-vergelijken/ kunt u terecht voor een actueel overzicht van alle zorgverzekeraars,  hun polissen en de voorwaarden. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Indien u voor vergoeding in aanmerking komt, dient u hiervoor contact op te nemen met Kamer Orthopedie. Indien u hem besteld via de webshop wordt deze over het algemeen niet door uw zorgverzekeraar vergoedt.