MyGait orthese : wat is dat precies?

MyGait is een orthese of wel externe orthopedische voorziening van fabrikant Otto Bock. Middels elektrostimulatie activeert de MyGait de zenuw van het onderbeen zodat de voorvoet op het juiste moment, namelijk in de zwaaifase van de loopbeweging, wordt opgeheven. Zo worden bewegingspatronen voor de gebruiker veel natuurlijker en dynamischer: sneller lopen en grotere afstanden behoren tot de mogelijkheden en ook een trap of oneffen ondergrond hoeven niet meer geschuwd te worden. De drager voelt zich een stuk zekerder bij het lopen. Ook de veiligheid bij het lopen wordt aanzienlijk verbeterd: de gebruiker hoeft zich niet meer zo sterk te concentreren op het lopen en krijgt meer gelegenheid om de omgeving waar te nemen. De MyGait valt niet op onder kleding.

MyGait : de techniek

MyGait is een externe functionele elektro stimulator (FES) die de voet kan optillen bij het lopen. In een handige manchet die om het onderbeen wordt aangebracht, is de stimulator aangebracht die de zenuw van het onderbeen op het juiste moment activeert. De orthese kan met één hand net onder de knie worden aangebracht. Een hielschakelaar die door een speciale sok op zijn plaats gehouden wordt, herkent waneer de hiel de grond raakt en in welke fase van de loopcyclus de drager zich bevindt zodat de voet op het juiste moment wordt opgetild. De interactie tussen manchet en hielschakelaar is volledig draadloos. Een draadloze afstandsbediening regelt de benodigde instellingen en functies van de stimulator.

Naast de voetheffers kunnen ook andere spiergroepen zoals die in het dijbeen worden gestimuleerd met de MyGait. Zo kan de loopbeweging extra worden ondersteund bijvoorbeeld door de knie te strekken of de heup te buigen.

MyGait : wanneer nodig ?

MyGait elektrostimulator wordt ingezet wanneer er sprake is van zwakte van de voetheffers bij voorbeeld in geval van centraal neurologisch zenuwletsel zoals eenzijdige verlamming (CVA), cerebrale parese (CP), multiple sclerose (MS), niet-aangeboren hersenletsel en in sommige gevallen bij incomplete dwarslaesie. Bij het lopen kost het deze patiënten enorm veel moeite om de voet te heffen. Dit gangbeeld wordt ook wel ‘klapvoet’ genoemd.

MyGait : wanneer vergoed ?

MyGait wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Wel kunt u informeren bij uw gemeente of Belastingdienst voor eventuele tegemoetkomingen.