Verhaal van Luc Engelander

“Mijn volgende doel is fietsen”

48 jaar is Luc als hij in 2015 een hersenbloeding krijgt. Als gevolg daarvan raakt zijn rechterzijde verlamd, zowel zijn arm als zijn been, en blijkt hij afasie te hebben.
Luc is net twee maanden daarvoor gestart met een leuke nieuwe baan, hij haalt plezier uit zijn werk  en is daarnaast behoorlijk sportief.
Maar van de één op de andere dag is niets meer zoals het was…

Wat kun je je nog herinneren van die eerste periode?

“Niet heel veel, de eerste drie weken lag ik in coma en toen ik ontwaakte stond er een rolstoel, en bleek  ik niet meer te kunnen  praten. “

Hoe zag je leven er voor die tijd uit?

 “Ik was net twee maanden geleden begonnen met mijn nieuwe baan als kok bij Oma Bob’s Snacks B.V. In mijn vrije tijd deed ik aan triathlons en ik voetbalde.”

Als je nu terug denkt, wat heeft dan de grootste impact gehad?

“Dat voor mijn gevoel alles voorbij was; ik kon niet meer praten, niet meer lopen, werken ging niet meer en mijn relatie raakte over. Het was een enorme shock, zó overweldigend allemaal…”

Op een gegeven moment heb je een afspraak met ons gemaakt om te kijken of de L300 Go iets voor je zou kunnen zijn, achteraf gezien een hele goede zet, maar hoe kwam je aan je informatie?

“Ik heb een advertentie voor de L300 Go gezien en vroeg me af of het iets voor mij zou kunnen zijn. Op eigen houtje ben ik toen verder gaan zoeken zo kwam ik uiteindelijk bij jullie terecht.  Ik was zo blij toen tijdens de intake bleek dat de L300 Go voor me werkte! “

Welk verschil maakt de L300 Go in jouw leven?

“Ik kan weer lopen; zonder de brace kan ik dat ook maar héél moeizaam. Met de L300 Go loop ik rechtop en zónder stok waardoor ik mijn “goede” arm ook weer vrij heb. “

Van nature ben je een heel sportieve man, zijn er nu nog doelen die je je op dat gebied hebt gesteld?

“Ik wil weer gaan fietsen, binnenkort komt een gespecialiseerd bedrijf om een aangepaste ligfiets aan te meten. Zodra die klaar is kan ik lekker samen met een vriend op pad, daar heb ik ontzettend veel zin in!”

Aan de financiering van  jouw L300 Go hangt een heel bijzonder verhaal, vertel daar eens wat meer over!

“Dat klopt inderdaad, héél bijzonder; net voor dit alles me in 2015 overkwam was ik dus begonnen in de keuken van Oma Bobs, die carrière werd natuurlijk drastisch ingekort toen ik een hersenbloeding kreeg.

Enfin, om de L300 Go te kunnen bekostigen besloot ik in 2017 samen met mijn broer Edgar een crowdfunding op te starten. Daar hoorden mijn voormalige werkgevers, Jurgen en Saskia Ottenhoff, van en zij hebben toen besloten om de orthese voor mij te betalen. Dat is toch niet te geloven, ik heb amper voor ze gewerkt en was ondertussen ook al een paar jaar weg?!

Toen mijn vroegere Oma Bobs collega, Stephan Cornwall, mij vertelde dat ze dat gingen doen heb ik echt moeten huilen, wat een fantastisch nieuws!

Stephan ken ik trouwens al praktisch mijn hele leven, al 45 jaar. Hij is een hele goede vriend op wie ik altijd kan terugvallen, hij is bijvoorbeeld ook meegekomen naar mijn afspraken bij jullie. “

Wat zou je mensen die in een vergelijkbare situatie als de jouwe terecht zijn gekomen willen meegeven?

 “Nou, ik heb de L300 Go en de aangepaste ligfiets op eigen kracht gevonden. Dat is belangrijk:  dat je zèlf nagaat wat er nodig is om je te helpen en om beter te worden. “

* * * * * * * *

Deze orthese kan een fantastisch hulpmiddel zijn voor mensen die een sleepvoet hebben als gevolg van een aandoening aan het centrale zenuwstelsel; zoals multiple sclerose (MS) of cerebrale parese (CP) en ook voor personen die een beroerte hebben gehad.

Helaas vallen deze ´Functionele Elektro Stimulatie” orthesen, of FES, (nog) buiten het vergoedingenpakket van de zorgverzekeraar, en dat maakt het voor  veel mensen onmogelijk om er gebruik van te maken. Het zou geweldig zijn als de visie van de zorgverzekeraars t.o.v. dit type orthesen zou veranderen, want de techniek is er en hoe mooi zou het zijn als meer mensen er van zouden kunnen profiteren?

Hieronder video deel 1deel 2 en deel 3 van Luc Engelander, patient van Kamer Orthopedie, welke met de L300 Go weer kon lopen.